Interview met Clemens Gleijsteen

Introductie

Clemens is één van de uitvoerders van het beleid, dat het huidige bestuur voor ogen staat, namelijk volleybal toegankelijk maken voor jong en oud.
Leeftijd:57 jaar
Beroepen:Oud beroepsmilitair, oud productiemanager en nu werkzaam als medewerker in een penitentiaire inrichting.
Hobby's:Tennis ( nu even geen tijd), bergwandelingen maken, bij voorkeur in Karinthië, puzzelen en natuurlijk volleybal in de breedste zin van het woord.

Interview/vraaggesprek

vraag antwoord
1 Hoe ben je met volleybal in aanraking gekomen? Met mijn ouders - moeder Gré, vader Bert en broer Erik - woonden wij in Purmerend. De hele familie speelde volleybal en op 8-jarige leeftijd ben ik bij Dinsvo (dinsdagavond-volleybal) gaan spelen. Later is deze vereniging gefuseerd met Purvo, onder de naam V.I.P. (Volleybal In Purmerend). In 1972 verhuisden we naar de Koppenhoeve en werden lid van vvWognum. En wie was daar mijn trainer? Jawel: Klaas Scholten.
2 Heb je ook (bestuurs)functies binnen de vereniging? Ik zit in het Jeugdbestuur en Technische Commissie, daarnaast ben ik de materiaalbeheerder, trainer en doe de zaaldienst.
3 Wat vind jij aantrekkelijk aan het spelletje volleybal? Voor mij is het een soort schaakspel. Je kijkt tijdens het spel hoe de tegenstander staat en dan probeer je door een slimme actie de tegenstander te verrassen. Het is beslist geen domme sport. Daarbij heb ik op alle posities gespeeld.
4 Wat voor soort scheidsrechter ben jij? Ik wil pedagogisch verantwoord fluiten bij de jeugd. Dat betekent in het begin van de wedstrijd: streng fluiten en daarna het spelniveau afwachten en daarop anticiperen. Voorop staat dat de spelers plezier aan het spel beleven. Inmiddels heb ik ambitie om op hoger niveau te fluiten. Ik volg daarvoor een cursus.
5 Wat vind je leuk aan het les geven aan de jeugd? Ik geniet als zij plezier in het spel hebben. Door het circulatievolleybal zijn er heel veel spelvormen te bedenken waar kinderen op motorisch niveau aan deel kunnen nemen. Ik heb diverse cursussen gevolgd en geef training aan de mini's, jeugd A en B en de recreanten.
6 wat vind jij leuk aan de recreanten training? Momenteel zijn we met 26 mensen actief. Er zijn grote verschillen op technisch en individueel niveau. Het geeft mij een kick als ik zie dat er technische vooruitgang wordt geboekt en de onderlinge wedstrijden steeds spannender gaan worden. Tevens kan ik mijn oefenei bij deze groep kwijt.
7 Wat is in de loop der jaren merkbaar veranderd aan het volleybalspel? Volgens Clemens zijn dat
  • Het rallypointsysteem
  • Het met de voet spelen
  • Serveerpositie minder strak omlijnd>/li>
  • Het eerste (ontvangende) balcontact kent meer vrijheden
Overigens zijn er binnen de Nevobo plannen om 7 sets te gaan spelen van 15 punten. Men wil zo meer spanning in de wedstrijd brengen.
8 Hoe beleef je Texel? Deze datum staat in mijn agenda roodomrand vanwege:
  1. Goede organisatie
  2. Goede catering
  3. Lekker stappen en dansen
  4. Een goede onderlinge sfeer
  5. Ik ervaar elke keer weer een goed saamhorigheidsgevoel
9 Heb je nog volleybaltips voor de recreanten? Blijf lol in het spel houden. Ik doe mijn uiterste best om een feestelijke volleybaltraining te geven.

Slotopmerking PvZ: Wat opviel tijdens dit interview was de gedrevenheid en enthousiasme van zowel vader als dochter. Het volleybal zit in hun bloed!

Piet van Zoonen