Interview met Fabian Schreuder

Introductie

Fabian Schreuder (43 jaar) is woninginrichter/verkoper van beroep. Zijn hobby's zijn: volleybal, tennis, klussen en op vakantie gaan. Fabian is getrouwd met Mariska. Zij hebben twee kinderen: zoon Luca en dochter Noa. Luca houdt van voetbal, terwijl zijn zus liever volleybal speelt. Hun vader geeft bij de volleybalvereniging o.a. training aan de mini's. Moeder Mariska heeft vroeger gehandbald. Dit is een echte sportieve familie, waar alles om een bal draait. Fabian heeft als hoogste speelniveau in de promotieklasse gespeeld.

Interview/vraaggesprek

vraag antwoord
1Wanneer ben je begonnen met volleybal? Op 7-jarige leeftijd. Mijn buurvrouw Agaath van Hoogdalem en mijn moeder moedigden mij aan om naar een volleybaltraining te gaan.
2Wie waren je trainers en wat heb je van ze geleerd? Agaath van Hoogdalem was mijn trainster bij de mini's. Circulatievolleybal bestond toen nog niet, dus was het meteen technisch trainen. Jan Glas was mijn volgende trainer en daar leerde ik het duiken. Dat kwam van pas bij ballen onder knieniveau. Daarna kwam Jan de Roos, die mij de kneepjes van spelverdeler heeft geleerd. Tussendoor heb ik nog Wim Overboom en Piet v/d Plas als trainer gehad, die zorgden ervoor dat ik op niveau bleef. En nu heb ik Geco Verblaauw als trainer, die mij erg veel technisch inzicht geeft en door zijn enthousiasme het hele team naar een hoger niveau weet te brengen.
3Hoe verliep de minicompetitie? De competitie was verdeeld in blokken. Er werd op zaterdag gespeeld en dan speelden we 3 wedstrijden. Ik speelde in een gemengd team. De spelers die kampioen werden, mochten naar het Nationaal Kampioenschap, waar we 2e van Nederland zijn geworden! Recent waren de Nationale Kampioenschappen van de C-jeugd - mede door onze vereniging Wognum geleid - in De Bloesem. Minstens driehonderd mensen waren daar bij aanwezig.
4Heb je als jongen nog deelgenomen aan districttrainingen? Na mijn tijd bij de mini's heb ik getraind met het districtteam.
(Fabian was een talent!)
5Hoe verliep de overgang van de junioren naar de senioren? Dat ging zeer geleidelijk. Ik trainde al regelmatig mee en was als mini al invaller in een gemengd team van Wognum, wat een unicum was.
6Hoe verliep de overgang van de junioren naar de senioren? Ik was 15 jaar en speelde toen al in Heren 1 met o.a. Wim Overboom en Piet v/d Plas. Een strikte scheiding qua leeftijd, zoals bij de voetbal, dat kennen we niet in het volleybal.
Fabian heeft altijd in Heren 1 gespeeld en is sinds drie jaar ook aanvoerder!
7Hoe ziet je trainersloopbaan er uit? Vanaf mijn 18 heb ik een paar jaar training gegeven aan de mini's. Toentertijd was er nog geen circulatievolleybal. Tijdens mijn seniorenloopbaan was er in een bepaalde periode geen trainer voor ons team te vinden. Wij hebben toen als Heren 1 de afspraak gemaakt dat wij bij toerbeurt de training voor onze rekening zouden nemen. Zo heb ik kennis gemaakt met het trainen van senioren. Sinds 7 à 8 jaar geef ik training aan de jeugd en de laatste jaren ook aan het 3de damesteam. Sinds 3 jaar ben ik als trainer gecertificeerd door de Nevobo. In het komend jaar doe ik een vervolgopleiding, die mij het recht geeft om t/m de 3e divisie te mogen trainen. Daarnaast participeer ik met o.a. Wim Knip in de districtsjeugd-trainingen.
8Heb je binnen de vereniging bestuursfuncties gehad? Ik ben voorzitter van de technische commissie. Verder regel ik wat nodig is voor de B- en C- jeugd, zoals een rijschema en de teamsamenstelling. Daarnaast regel ik samen met Clemens Gleijsteen en Pieter Steltenpool het Kreekbos buitentoernooi. Iets wat voortgekomen is door het toernooi van Texel. Onder de vlag van Everland zijn we daar mee gestart. De plannen liggen er nu om eventueel een beachvolleybaltoernooi in Wognum te gaan organiseren.
9Hoe lang doe je al mee aan het Tevoko buitentoernooi op Texel? Vanaf mijn 15e ga ik al mee. Ik ben 2 keer niet mee geweest, door een reis naar Australië en vanwege examenperikelen. Bij elkaar kom ik nu al zo’n 26 jaar op Texel voor de gezelligheid. Ik vind het meedoen belangrijker dan het winnen van een trofee, want dat is me daar nog nooit gelukt.

Fabian is trots op het feit dat de jeugd weer op de rit staat. Door het opstarten van het Nijntje beweeggebeuren en het vervolg met Funsports, wordt de jongste jeugd (vanaf 2 á 3 jaar) - wie weet ooit - enthousiast gemaakt voor de volleybalsport.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst !!!!

Piet van Zoonen